http://elpais.com/elpais/2012/11/02/opinion/1351859254_007947.html
--- el mateix dia que "Intelectuales y profesionales salen al paso de la oleada soberanista de Mas" (un títular de El País, però, és escandalós: "Cientos de personalidades ...") Què vol dir "cientos"?
Com que l'he penjat sencer, goso retallar unes frases:
"Consideramos, además, que todas las fuerzas democráticas deberían sumarse en la búsqueda de un mejor encaje institucional para Cataluña, de una financiación más justa y de una federalización del deteriorado Estado de las autonomías (...) "
O sia, que reconeixen que cal un encaix millor, que en el tema de les finances hi ha (certa) injustícia, i que el model de les autonomies no esgota les possibles formes d'organització i relació entre els pobles de l'Estat i parlen de federalització
Bé, benvinguts siguin aquests reconeixements. Sorgeix, però una gran pregunta, que engloba d'altres: Per què ara? Potser, només, perquè des de Catalunya molta, moltíssima gent ha dit que ja era hora de poder parlar d'aquests temes?
I, en un altre paràgraf " (...) No obstante, si ese sentimiento (nacional) de forma mayoritaria se manifestara contrario de modo irreductible y permanente al mantenimiento de las instituciones que entre todos nos dimos, la convicción democrática nos obligaría al resto de los españoles a tomarlo en consideración para encontrar una solución apropiada y respetuosa: los ciudadanos de Cataluña tienen que saber que este es nuestro compromiso irrenunciable"
Que així sigui!
Molt interessant l'article d'en Josep Ramoneda.
ResponEliminaCito: "Votar libremente una Constitución no significa convertirse para siempre en órgano inseparable de una entidad superior. Solo de igual a igual se puede encauzar democráticamente el problema...".
La idea és reveladora, tant per la idea en sí com pel fet d'adonar-se que no en siguem conscients constantment del que significa.